Sabtu, 26 Disember 2009

The Times - Wilayah Strawberi


Oh..Mungkin bila kita bertemu
Berdebar-debar perasaanku
Separuh gila memikirkanmu
Saat pertama terpisah jauh

Duduk termenung,mengenangkanmu
Syahhh..

Oh..Bagaimana pintu hatimu
Masih kekalkah senyum tangisku
Khuatir roboh teguh imanmu
Teguhkah ia tanpa hadirku

Duduk termenung, mengenangkanmu
Woo,pulanglah sayang
Hatiku bimbang gelisah tak menentu
Cepatlah datang terbang melayang
Tersinggah di mimpiku
Bidadari syurgaku
Bidadari nyawa ku

Syaahh..
Duduk termenung, mengenangkanmu,
Woo,pulanglah sayang,
Hatiku bimbang gelisah tak menentu
Cepatlah datang terbang melayang
Tersinggah di mimpiku

Pulanglah sayang,
Hatiku bimbang gelisah tak menentu
Cepatlah datang terbang melayang
Tersinggah di mimpiku
Bidadari syurgaku
Bidadari nyawa aku

Download MP3:

The Times - Wilayah Strawberi

Couple - Diri Kau


apa jadi dengan diri kau
yang dulu tersenyum
dan kini termenung

apa jadi dgn diri kau
berhenti tersenyum
tak henti termenung

apakah mungkin kembali
saat manis dengan diri kau

apa jadi dengan diri kau
yang dulu tersenym
dan kini termenung

apa jadi dengan diri kau
berhenti tersenyum
tak henti termenung

apakah mungkin kembali
saat manis dengan diri kau

dengan diri.... dengan diri..
dengan diri.... dengan diri (kau)

dengan diri... dengan diri...
dengan diri... dengan diri (kau)

dengan diri... dengan diri...
dengan diri... dengan diri (kau)

Download MP3 :

Couple - Diri Kau

Jumaat, 25 Disember 2009

Citer keje hujung minggu....

Jgn x caya, aku dulu pernah tetido cenggini....

Jadi kucing best, membute je kejenyer...kuikuikui

Semalam, ramai dah staf cuti dan start balik bila dah kul 5. Aku plak terpaksa melupakan cuti hujung miggu. Hari nier terpaksa bekerja untuk menyiapkan beberapa perkara sebelum pendaftaran pelajar pada hari ahad nier. Selain tuer, sesekali pergi gak ke Blok U & C untuk memantau kerja-kerja penyusunan kerusi meja kat bilik kuliah (Epy jd mandor hari nier kat situ - aku paksa dier dtg rini, kejam giler...kuikui).

Malam tadi plak, letrik xder dalam kampus stat kul 11 mlm (kul 2 baru ada). Nak x nak terpaksa tido dalam kepanasan (nak tido hotel, rasa rugi la plak..kuikuikui). Pagi nier seawal kul 7.45 am dah masuk opis, tup-tup e-mail x bleh bukak (tambah satu lagi tensen). Dah la banyak lagi mende yang nak kena e-mail pd KP nier. Ada sorang staf keselamatan tanya aku "x balik ker?"..hehehe. Nak uat camner, keje my top priority, jwb aku. Sembahyang jumaat td pun ada 3 saf jer kat Masjid Assyakirin (just harap bdk2 PM n Buruh Binaan jer cuti2 cenggini).

Tapi sok aku nak cuti gak, aku nak gi Melaka tengok wayang citer Avatar...hehehe. Hari Ahad dah kene bagi full commitment untuk Pendaftaran Pelajar Baru. Lupa nak wish, kalo ada masalah jgn lupa cari aku....aku sentiasa sudi membantu...adios....

Keputusan Peperiksaan PMR

Gambar hiasan

Gambar hiasan


Perkara yang paling mendebarkan bagi pelajar tentunya semasa keluarnya keputusan peperiksaan mereka. Perkara ini juga di alami oleh x-anak murid aku semasa aku mengajo dulu2 (dah hampir 1 1/2 tahun aku tinggalkan diaorang). Antara SMS yang diterima semalam:

"Cikgu, saya dapat 2A, 4B, 1C, ID...boleh la..." - Yus (Beskal)

"Yana dapat 3A, 4B dan 1C....Umi (kawan) ambilkan result saya kat sekolah (sebenarnya beliau nak amik result masa bukak sek, takut punya pasal....)" - Yana

"Keputusan saya OK je (aku sms balik tanya berapa dia dapat), dia balas 1A, 2B, 3C, 1D, 1E (aku sms balik, lengkap betui result awk...kuikuikui)" - Kuri

Itu la gelagat selepas dapat tahu result. Aku dulu camtuer gak, bila hari pertama keluar result aku bergerak ke Sekolah. Biasanya Pengetua dah ready di pejabat dan bersedia untuk ucapkan tahniah kepada pelajar. Masa PMR dulu result aku x la ok sangat (1A 6B 1C)...punya la teruk. Rentetan itu, aku x belajo mana-mana pun dan terus bersekolah di SMKKG 2. Rasa jeles memang ada bila sorang2 kwn kita dapat belajo kat teknik. Tapi betul juga org kata, x semestinya masuk teknik @ MRSM boleh berjaya. Sek luar bandar pun boleh gak kalo betui2. Start pada tuer aku bertekad untuk belajo betui2 dan aku pueh hati bila SPM diumumkan aku dapat Pangkat 1...kira bangga gak la, maklum la sek luar bandar. Daripada 150 calon, hanya 12 orang mendapat Pangkat 1....tapi tuer citer dulu...kuikuikui.

Balik semula citer psl PMR - Tahniah la pd x-anak murid aku yang mendapat keputusan pmr yang baru di umumkan semalam............bila dapat keputusan yang baik emak dan ayah mesti bangga dengan korang sumer. Tp kalo kureng jangan la putus ase, berusaha lagi untuk SPM.....jadi buat x-anak murid cikgu (aku) yang bakal nak ambil PMR tahun depan jadikan kejayaan mereka sebagai pembakar semangat terus berjaya di masa akan mendatang. Kejayaan tidak akan bergolek datang.....kalau tidak berusaha manakan dapat hasilnya, kata orang tua kita...usaha tangga kejayaan.....di mana ada kemahuan di situ ada jalannya.....adios...

Rabu, 23 Disember 2009

Soal Jawab Orang Yang Dituduh sebagai Mat Rempit


S : Kenapa berlumba?
J : Aku juga mempunyai naluri seorang jaguh macam Hang Tuah / Mat Kilau

S : Kenapa anda bawa motor dengan laju?
J : Ada hantu kejar aku.

S : Kenapa anda modified enjin motor?
J : Aku tengok meter motor sampai 180km/j, kalo enjin standet tak cecah pun

S : Kenapa anda wheelie?
J : Tayar depan motor aku pancit

S : Kenapa anda wikang?
J : Ada semut melintas.

S : Kenapa tak pakai side mirror?
J : Kena kebas kat fun fair

S : Kenapa operate ekzos motor?
J : Cita-cita nak jadi doktor, tak bedah orang bedah ekzos pun ok dah

S : Kenapa tak pasang lampu?
J : Jimat bateri motor, kempen bumi hijau (1 jam tak berlampu)

S : Kenapa tutup no plate motor?
J : Takut orang ambil nombor plate motor untuk beli toto tak pasal-pasal dapat dosa free

Nier lawak aku cipta jer, jgn jawab kat JPJ mcm nier...silap-silap masuk lokap, sia-sia jer...adios....

Selasa, 22 Disember 2009

Baik Punya Poster

Baik punya poster...tapi sapa nak mengaku dia mat rempit?

Adakah anda Mat Rempit? Sila jauhi Stesen Petronas Jaya Gading, Kuantan Pahang...hehehehe. Aku tak tau la motif yang ingin disampaikan oleh Pengusaha Stesen Minyak nier, mungkin beliau ada sejarah hitam ngan mat rempit Pahang. Walau apa pun aku rasa ini merupakan satu inisiatif untuk menghalang pengaruh Mat Rempit di Pahang. Aku dulu Mat Rempit ker? Tak pernah la plak aku ngaku aku camtuer - memang aku bawa motor laju, modified motor, memang aku pernah wheelie, wikang, tapi x semestinya aku mat rempit.....Hehehe......adios.....

Bantu Membantu

Dulu, ketika masih di sekolah , guru seringkali mengajarkan agar kita selalu hidup bermasyarakat, mengenal jiran tetangga sebelah rumah, mengenal tetangga di kampung atau kampung sebelah, bahkan kalau boleh mengenal setiap penghuni satu desa, satu daerah, mengenal rakan kita satu kelas, satu sekolah. Beliau juga menerangkan tujuannya agar kita bisa saling bantu membantu, saling tolong menolong jika terjadi kebakaran, kebanjiran, atau kesukaran hidup lainnya.

Mungkin masyarakat bandar atau desa yang sentiasa sibuk dengan tugas, agak sedikit asing dengan budaya tersebut apalagi yang berprinsip bahwa kitalah yang menentukan hitam-putihnya warna hidup kita, hanya kitalah yang boleh menyelesaikan masalah kita sendiri.

tangan diatas lebih baik dari pada tangan dibawah. Atau suatu ajaran sufi : pada tahap awal kesufian untuk membersihkan dirinya, para calon sufi itu lebih mementingkan diri untuk tidak berbuat jahat (dosa) daripada harus berbuat baik, yang boleh dikembangkan menjadi : lebih baik tidak meminta daripada harus memberi.

Jadi, bagaimana kalau kita hidup bermasyarakat..? , kita boleh membantu orang lain…. Mudah-mudahan saja dengan motif bermasyarakat seperti itu akan dapat memperbaiki dan menyegarkan serta menghidupkan kembali struktur kehidupan masyarakat kita yang lebih dinamis, bersih, dan tidak anarki seperti sekarang ini.

Indahnya Jika Kita Beriman

Kalau dilihat pada zaman moden hari ini pula, menjaga anak perempuan terutamanya pada peringkat usia remaja merupakan satu cabaran yang besar buat ibu bapa. Banyak gejala negatif yang melanda kehidupan anak gadis masa kini, menjadikan kita semakin bimbang dengan keselamatan diri mereka.

Apakah kehadiran dan kurniaan ini menjadi bebanan pada ibu bapa? atau cabaran kepada ibu dan ayahnya?

Dahulu, agak sukar utk melihat anak2 gadis berjalan2 di pekan kecil atau pun di kota besar. Dahulu juga, amat susah untuk melihat remaja perempuan berpimpinan tangan di bandar2, di pusat membeli belah atau di mana sahaja.

Kini, yang bertudung tanpa segan silu mempersendakan tuntutan agama sekali gus memepersendakan ALLAH.

Yang tak bertudung pula, sama sahaja… tiada yang kurang dan tiada yang lebih. Berani lakukan apa sahaja demi mengikut jiwa remajanya.

Nabi s.a.w. ada bersabda : “Sesiapa yang memiliki tiga anak perempuan, lalu dia bersabar dengan kerenah, kesusahan dan kesenangan mereka, nescaya ALLAH akan memasukkannya ke dalam syurga dengan kelebihan rahmatNYA untuk mereka.

Seorang lelaki bertanya : Juga untuk 2 anak perempuan wahai Rasulullah?? Sabda baginda : Juga untuk 2 anak perempuan.

Seorang lelaki berkata : atau untuk seorang wahai Rasulullah?? juga untuk seorang.” Riwayat Ahmad dan Al-Hakim

Namun, diperluaskan juga kepada memelihara saudara perempuan. Sabda Rasulullah “Tidak ada bagi sesiapa 3 org anak perempuan ataupun 3 saudara perempuan, lalu dia berbuat baik kepada mereka, melainkan ALLAH taala akan memasukkan mereka ke syurga” Riwayat Al-Bukhari.

Alangkah beruntungnya ibu bapa yang mempunyai anak perempuan, lalu mereka mendidik dengan penuh kesabaran dan kasih sayang. Mendidik anak perempuan sememangnya mencabar, tetapi cabaran yang besar itu jika dilakukan dengan kesungguhan serta tabah menghadapi kerenah mereka, ALLAH Taala dan RasulNYA telah menjanjikan balasan yang amat besar.
InsyaAllah,

Dulu dan Kini

Aku dulu pernah menjadi kanak-kanak
Aku dulu pernah belajar bertatih
Aku dulu selalu menangis
Aku dulu sentiasa mahu disuapkan
Aku dulu selalu mahu dimanjakan
Aku dulu sentiasa diperhatikan

Aku dulu sentiasa mahu hajat aku dimakbulkan
Aku dulu selalu mahu di dukung
Aku dulu sentiasa di dodoi
Aku dulu sentiasa gembira
Aku dulu sentiasa belajar
Aku dulu sentiasa mencari ilmu

Kini aku semakin dewasa
Kini hidup penuh pancaroba
Kini hidup dalam tekanan
Kini penuh dengan tohmahan
Kini perlu mencari nafkah
Kini kehendak sukar dipenuhi

Kini hidup sentiasa bersaing
Kini hidup sentiasa mencabar
Kini penuh onak dan duri
Kini penuh dengan ilmu
Kini hanya mencari kejayaan
Kini hanya mencari Keredhaan Nya.....

Ahad, 13 Disember 2009

Staf Aku

Yang nier separuh jer dari keseluruhan staf aku.....

Macam-macam perangai dan ragam staf kadang-kadang menghiburkan kita. Arahan yang jelas terhadap sesuatu perkara amat membantu aku walaupun kadang-kadang kesilapan itu terpaksa aku tanggung...hehehe. Aku suka tengok jika staf aku mampu berdiri atas kaki sendiri, ye lah psl x perlu la nak cakap banyak kali. Bagi staf yang senior rasanya dah tau apa yang perlu dibuat dan jangan buat. Baru-baru nier aku banyak bagi souvenier kat diaorang, yang Sabah punya ada, yang Singapore punya ada. Bukan main hepi memasing. Rentetan hari Kualiti baru-baru nier aku rasa masih banyak perlu aku lakukan bersama staf2 aku kat sini. Mungkin tahun 2009 merupakan tahun transformasi sepenuhnya di tempat aku. Transformasi dari segi apa? Attitude, Minat Bekerja dan Keinginan untuk menjadi yang terbaik. Untuk staf aku, tunjukkanlah keajaiban korang dan buat la HEA nier yang paling berjaya kat sini....adios....

Khamis, 10 Disember 2009

Dari Singapura ke Sabah

Arab Street......

Merlion Park.....


Baru sampai ke Sabah......

Cuaca pada pukul 6.00 pagi, kalo camnier kat semenanjung dalam kul 7.30 nier.....

Sesi bincang2.....

Cerita minggu sudah tentunya sesuatu yang menarik untuk diperkatakan, outstation yang agak lama....hmmmm...biar la gambar yang menceritakan segalanya.....

Sabtu, 5 Disember 2009

Lama dah....

Salam

Dah berapa minggu aku x updated blog? Sorry la, maklum la terlalu sibuk ngan kerja-kerja seharian. Apabila peperiksaan akhir pelajar tamat, kami kat HEA nier kena la plak standby untuk keputusan peperiksaan pelajar...dan saat2 camnier la merupakan waktu kritikal bagi kami kat sini. Sabtu dan Ahad masa banyak dihabiskan di pejabat untuk menyiapkan apa yang patut. Khamis baru nier baru jer abis Mesyuarat JAC untuk mengesahkan markah keputusan akhir pelajar.

Dan pada waktu artikel ini ditulis, sebenarnya aku berada di JB untuk Meeting TP HEA seluruh sistem UiTM dan pada Isnin nier plak tewrus naik flight ke Sabah untuk Bengkel Tatatertib KPT sampai la 9hb nanti. Sibuk x aku? hehehe. Itu la pengorbanan yang perlu dilakukan. Sepanjang ketiadaan aku, Jaja akan bantu apa yang patut kat HEA. Begini la lumrah dunia, Kalo dah namanyer keje, kena la keje....x nak keje? Nak makan apa? hehehehe....adios...............

Selasa, 17 November 2009

Download Movies

Aktiviti mendownload menggunakan torrent dan lime wire sememangnya menjadi pilihan bagi mereka yang mempunyai akses internet yang tidak di “block” oleh majikan @ mak ayah kita. Aku antara manusia yang tidak pernah puas mendownload movies melalui internet..kuikuikui. Apabila aktiviti mendownload still in progress, biasanya pc @ laptop akan dibiarkan on selama hampir 1 hari untuk movie yang masa tayangannya x sampai 2 jam. Jika line slow, alamatnya lagi lama la masa menunggu.

Macam aku kat sini, selain menggunakan khidmat wireless dalam uitm ini, aku juga mempersiapkan diri aku untuk aktiviti mendownload nier menggunakan maxis broadband. Awal2 dulu ok, tp skang dah macam hampeh...rase rugi jer pakai, aku ingat nak tukar P1 plak lepas nier, dengor kata tengok youtube pun x tersentak-sentak lagi...hehehe. Masalah nyer, nak terminate maxis nier kena la plak bayo tambahan 2 rat. Cekik darah betui. Maybe next month rasanya memang sesuai aku nak terminate maxis nier (maklum la dapat wang ihsan 5 rat (bonus mana?)).

Apa yang aku merepek pasal download nier? Hahahaha. Kalau nak tau, aku baru jer berjaya mendownload movies baru iaitu Final Destination 4 dan juga 2012 (jange mare yer tokei wayang). FD 4, best – memang ngeri giler tapi citer 2012 punya la lembab masa mula citer (byk ckp2) tp aku suka tengok teknik CGI dier, memang superb..hehehehe. Bukan apa aku download nier, aku lebih suka tengok movies dari dalam bilik aku, siap boleh baring lagi dan yang penting jimat sesangat duit aku (pegi Melaka, duit minyak lagi)...kuikuikui....adios......

Jumaat, 13 November 2009

Facebook Versi Surau - Jom Jadi Followers

Pusing-pusing blog orang terjumpa la Facebook versi Surau nier...hehehehe. Sampai hati betul jemaah kat satu tempat di Selangor (nama tmpt dirahsiakan). Aku rasa mesti Imam kat surau tersebut terpaksa di fired serta merta selepas kejadian tersebut. Kerana apa? Customer always right...adios...

Puisi Untuk Orang Melayu

Anak Melayu
Panas dadamu membakar baju
Kita arak Keranda 152
Ke tanah perkuburannya Parlimen

Sepuluh tanah nafas ini terhenti
Hari ini jangan lagi menyanyi

Sebentar lagi malam akan tiba
Tiap pintu dan jendela sudah dijaga
Bayang-bayang tidak bisa lewat jalan raya

Anak Melayu
Namamu telah diseru
Jawablah sebelum lidahmu jadi bisu

- Usman Awang

nota kaki:

puisi dicipta pada tahun 1967, tika beberapa peruntukan dalam Rang Undang-undang Bahasa 1967 masih mengekalkan Bahasa Inggeris dalam beberapa bidang terutamanya kehakiman.

nombor 152 merujuk kepada Fasal 152 dalam Perlembagaan Persekutuan mengenai Bahasa Malayu sebagai Bahasa Rasmi dan Bahasa Kebangsaan.

Suasana

Teringat masa berjiwang di UiTM Terengganu....

Suasana mcm nier yg aku suka....

Aku sebuah gunung batu?

Perjalanan hidup seringkali diselubungi suasana yang ceria dan pudar. Semua ini berpandukan keikhlasan setiap manusia untuk memilih jalan kehidupan yang sebenarnya dan manusialah yang mencorakkan kehidupan mereka. Kadangkala, aku juga sering membiarkan suasana terus-terusan mempengaruhi aku di dalam membuat beberapa keputusan. Suasana yang membuatkan aku menjadi hebat, ceria, gembira, berduka dan bersedih.

Memang aku cuba untuk mengerti erti suasana yang sebenarnya walaupun pelbagai halangan yang menghantui hidup ini. Persembahan dan abstrak sesebuah suasana sememangnya sering memahatkan rasa dalam diri untuk aku terus berekspresi dengan suasana....ah...itu memang penting, tapi bagaimana?

***Apa yang aku merepek nier? hehehe...adios...


Isnin, 9 November 2009

Antara Hati dan Air Mata

Pernah x korang menangis? Bagi manusia yang berjiwa sensitif memang selalu dan mudah untuk mengalirkan air mata. Aku nak citer, dah 3 bulan kut sampai la sekarang....setiap kali aku melakukan ibadah solat, lahir satu perasaan yang menyebabkan hati aku merasa sungguh sayu sehingga mengalirkan air mata. Aku pun x tahu, tp kederasan air mata itu memang tak dapat di halang oleh aku.

Kenapa aku begitu? Itu la persoalan yang bermain di fikiranku dan kederasan air mata itu sangat hebat di subuh hari. Apa yang terjadi sebenarnya? Hanya Allah SWT yang mengetahui segalanya. Mungkin itu petandanya impian aku untuk ke tanah suci untuk mengerjakan umrah semakin dekat. Aku sangat mengharapkan agar kedatangan aku ke tanah suci pada tahun depan dapat di makbulkan dan diredhai pemergian aku ke sana.

Sekarang tengah sibuk melihat-lihat pakej umrah, maklum la tahun nier punya planning terpaksa di tunda dan tentunya pakej yang ekonomi sudah memadai. Betul juga kata Hj Ros Hasri, masa muda-muda nier la buat ibadah kalau dah tua banyak komitmen lain. Dari segi persediaan, rasanya hubungan aku dengan-Nya semakin dekat. Walaupun ini hanya cuma persinggahan yang sementara, aku sangat berharap melalui ibadah umrah dapat memberikan aku satu nikmat dan keinsafan di dalam mencari sebuah kehidupan dan erti seorang khalifah di muka bumi.

Andai pemergian aku ke sana nanti merupakan satu pemergian yang kekal, Aku Redha dan tetap bersyukur ke hadrat-NYa......Wassalam.....adios......

Sabtu, 7 November 2009

Mudahnya aku......

Mudahnya aku

Menghancurkan hatinya

Tanpa aku memikirkan

Kesannya padaku

Mudahnya aku

Melupakan segalanya

Jasa dan keringat

Penat dan Lelah

Mudahnya aku

Menitiskan air mata

kerna kini aku menyedari

Aku memang memerlukanmu

Maafkan DAKU.......

Jumaat, 6 November 2009

Petai

Kenyang la bdk nier makan petai tersebut....

Salam

Petai...ada orang suka makan dan sebaliknya. Aku x terkecuali antara golongan yang suka makan petai. Paberet aku adalah Sambal Tumis Petai, x kira la isi udang ke, sotong ke, bilis ke dan sebagainya. Tapi aku x berapa suka petai yang di makan secara ulam...hehehe

Dulu2, aku selalu main-main bawah pokok petai belakang umah Makcik Jah (tepi sungai). Aku suka main bunga petai (macam mikrofon..hehehe). Bila time petai berbuah selalu tengok orang panjat pokok tersebut, punyalah tinggi. Nasib baik aku x pandai panjat pokok kalo x mesti kena paksa panjat pokok tersebut. Bila dah makan petai nier, korang prepare la ngan kesan sampingan yang biasanya terlalu busuk...hehehe. Mau dari segi bau mulut dan bahan "buangan"..hehehe. Yang paling sakit hati tentunya apabila mendapati kesan peninggalan pemakan petai yang masih mempunyai kesan yang sukar di hilangkan oleh air sahaja....hehehe

Kalo di Jerantut, di pasar market selalunya ada makcik yang akan jual jeruk petai (di dalam bekas nata). Memang pior...camner la diaorang buat dan kalo makan ngan nasi dan kicap memang sedap. Bila balik jerantut, aku selalu beli jeruk petai tersebut. kat Segamat nier pun ada gak biasanya ada staf aku bawak dari rumah. Makan kat opis...hehehe

Semalam dapat e-mail gambor budak dan petai yang di antor kawan aku (gambar di atas), punyer la beso....x sangka betui, sungguh menakjubkan ciptaan Illahi...teringin betui aku nak makan petai besor terbabit. Umah sesapa ada petai sebesar tersebut jangan malu-malu jemput aku sekali....hehehe...adios....

Rabu, 4 November 2009

Happy Sibling


Band ini ditubuhkan pada tahun 2005 oleh 4 org sekawan iaitu eman(vocalist, chip(bassist), ayip(drummer), dan burn (gitarist).Mereka meminati music yg simple,padat dan sedap macam pop,punk alternative rock &funky.

Berinspirasikan band seperti the beatles, RedHotChilliPeppers, ArticMonkey, OAG, Marcus Miller, Coldplay, Incubus, dan Couple. Antara lagu2 "hot" mereka TERANG,KAMI,dan ILUSI. Untuk maklumat lanjut tentang band ni boleh layari Myspace mereka dngn click link dibawah.Chek Chek Out Out!!!

http://www.myspace.com/happysibling

Download MP3 Happy Sibling:

Terang
Kami

Review Indie Band - Couple


Band yang ditubuhkan pertengahan bulan 4 2004 ini dianggotai oleh 4 orang sahabat iaitu aidil,ariana,masrin dan shahrin.

Anggota kumpulan Couple dikumpul dari 2 negeri iaitu Ipoh dan Kuala Lumpur semasa seawal pembabitan mereka didalam arena muzik malaysia.Couple membawa elemen muzik Powerpop & IndieRock didalam karya seni mereka.

Dibawah adalah Sedikit info tentang band ini di myspace mereka

"One of the few true blue power pop bands in the region, Couple has been plying its trade for years now, dedicating itself to remind people of the virtues and magic of 'the song', and the power of the pop!! Taking cues from bands like The Beatles, The Beach Boys, Big Star, The Who, The Raspberries, The Beat, The Rooks, Enuff Znuff and Weezer".

Untuk maklumat lanjut,layari Myspace mereka dengan click link dibawah.Check Check Out Out!!!

http://www.myspace.com/couple

Dah Seminggu

Dah seminggu peperiksaan berlangsung, Alhamdulillah sampai sekarang masih belum berlaku apa-apa yang tak diingini (kes meniru la). Sem lepas merupakan sejarah bg aku sepanjang berada kat sini kerana xder bdk kena tangkap pasal meniru dan semester nier hopefully sama la mcm sem lepas...

Hari nier suasana agak tenang dan nyaman. Aku bangun pagi tadi pun agak bersemangat maybe pasal aku tido awal kut (12.00 mlm). Hopefully, hari nier aku terus ceria untuk terus menunaikan tanggungjawab aku kat sini. Dah seminggu juga, non stop aku bekerja (sabtu dan ahad peksa on juga), dan biler minggu exam mcm nier kedatangan ke opis tentunya sebelum kul 7.30 pg. Balik pulak selepas kul 6.00 petang.

Lupa nak citer, stat senin baru nier Kak Jaja dah ditugaskan ke HEA dan ditempatkan ke PJI, utk itu Selamat Bertugas...adios...

Isnin, 2 November 2009

Hilangkan bosan cara aku?


Bosan dengan diriku, kenapa jadi begitu, ke mana hilangnya semangatku...camtuer la sediki lirik dari group indie "Roti"...hehehe. Apa aku buat kalau bosan ??? Jarang ada istilah bosan dalam kamus hidup aku sebenarnya... Tak reti aku nak hidup bosan-bosan ni, bagi aku hidup ni perlu di nikmati sepenuhnya tapi kalau stress sikit-sikit tu normal la...

Biasanya kalau aku stress atau dah tak reti nak buat apa sangat-sangat, aku plug in external hardisk aku, bukak movies yang aku download. Citer yang x jemu tengok banyak kali adalah citer yang lama2 lakonan Stephen Chow atau nama cina Chiau Sing Chi mamat yang kat dalam gambar tu...Bagi aku lawak dia ni memang terbaik walaupun kadang2 lawak dia agak merapu dan melampau... Kenapa aku cakap lawak Stephen Chow ni terbaik ???

Bagi aku dia ni memang berkarekter tersendiri. Kalau korang dah tengok filem2 lakonan Stephen Chow ni mungkin korang akan perasan, lawak dengan muka yang teramat-amat la slumber dan aksi-aksi lawak pun di luar kotak fikiran manusia normal dan tak pernah terfikir oleh pelawak lain... Banyak jugak filem2 dia ni di antaranya yang selalu aku layan Sixty Million Dollar Man, King of Comedy, Fight Back to School, Forbidden City Cop, The Tricky Master, Lawyer Lawyer, The Lucky Guy, Shaolin Soccer, Kung Fu Hustle dan berlambak lagi...Jangan x caya, umur dia sebenarnya dah 50-an...hehehe

Selalunya, aku siap boleh hafal lawak2 dier dan movies yag mempunyai adengan lawak tersebut. Dan itu la merupakan salah satu taktik nak abihkan masa lapang aku...adios.....

Ahad, 1 November 2009

Spot Check

Macam tongkang pecah...

Berhibur dan Berasap

Muka Bdk Prt 1 yang bakal duk kat luar...

Bilik dijadikan Mini Zoo

Sempat berjudi plak tuer....

Apa la nak jadi ngan budak kolej aku? Time minggu exam camni mcm2 benda pelik yang dilakukan. Bilik - bilik toksah citer la, macam neraka. Camner la diaorang bleh duk kat bilik tuer. Tindakan spot check yag dilakukan semalam adalah disebabkan aku agak sakit hati ngan bebudak yang mem "phewit" bdk pompuan joging ptg semalam. Lepas Isyak, kami bertekad mencari bdk celaka tersebut. X Jumpa plak tuer, sebagai balasan, satu kolej aku tawaf. Dan kat sini aku letakkan beberapa perkara / perbuatan bodoh yng dilakukan yng menambahkan sakit hati aku terhadap mereka. Keputusan yang akan di ambil? Sem depan permohonan kolej aku x sokong. Pandai-pandai la nak nyewa dan survive kat luar....hahahaha.....adios...

Khamis, 29 Oktober 2009

Tribute to Liverfool Fan "Tam"

hahahaha....

Merah padam muka Benitez malam tadi.....

Liverfool kalah lagi malam tadi. Kali nier ngan Arsenal plak dalam Piala Liga. Skang nier satu piala dah terlepas, EPL pulak bukan dalam kedudukan Top 5. Daripada sumber2 yang aku baca, jika skuad kendalian Benitez kalah 2 kali games selepas ini, beliau akan di pecat dan pengurusan Liverfool terpaksa membayar pampasan ke atas beliau. Mudah-mudahan beliau masih selamat dan dapat bertahan seperti Ferguson dalam Manchester United. Apa yang boleh di banggakan di bawah pimpinan Benitez hanyalah Champion Leagues tp bagi lain-lain kejohanan masih Hampeh...hehehe. Buat penyokong yang masih x sedar diri, insaflah dan kembali la menyokong pasukan yang masih mempunyai player islam seperti Evra (MU), Persie dan Nasri (Arsenal) dan lain-lain team dan kalo boleh bunuhlah karier Benayoun (aku benci Israel). Dan kita tentunya suka jika Liverfool dapat tukar penaja baru (malu la nak pakai baju ada jenama arak). Fikir-fikirkanlah....adios....

Rabu, 28 Oktober 2009

Cerita Pasal Exam (Siri 2)

Nak sambung pasal exam lagi? Jadual perancangan study. Bunyi macam kelako, tapi itu la yang aku praktikkan. Selalunya aku akan planning waktu2 untuk study, ulangkaji dan latih tubi. Jadual makan juga dinyatakan dengan jelas dalam jadual tersebut (hehehe...takut termiss makan). Kadang2 aku akan masukkan juga time utk gi library, biasanya waktu malam. Biasanya sepanjang waktu study, aku akan stand by kan bekalan makanan sebagai kudapan ketika study. Air 100 plus dan ali cafe juga tidak dilupakan (kadang-kadang tertidur gak...hehehe).

Masa aku study Ijazah, baru aku tau kalo kita nak study nier x elok makan asam2 nier takut mudah lupa. Ye ker? aku sendiri pun x pasti...hehehehe (aku dulu2 suka makan asam..). Aku masih ingat pada semester 4 ijazah. Masa tuer tengah hangat citer Bawang Puteh Bawang Merah...hehehe. Setiap petang mesti adanyer dan aktiviti study depan tv merupakan pilihan utama...hehehehe. Di UiTM, biasanya pelajar di beri cuti study week seminggu sebelum exam berlangsung. Time nier memang study ker? Rupanya aku biasanya akan menipu diri sendiri (buku jer byk bwk balik, tp x study pun...hehehe), better study kat kampus lagi baguih dok ada. Bila diploma memang la aku selalu balik masa cuti cenggini, tp masa degree dulu x la (maklum la, duk jauh di utara, tambang dah berapa...hehehe).

Tempat yang strategik sememangnya menjadi pilihan aku. Aku lebih sukakan suasana yang tenang dan lebih relax (biasanya jauh dari orang dan atas katil) - tuer psl aku suka study awal pagi tp bila duk hostel memang kitaran tido aku agak terganggu. maklum la member lain study sampai lewat mlm. Biasanya aku akan letak kain kat katil double decker aku utk menghalang pancaran dan aura lampu member yg study mlm. Tp biler duk menyewa kat luar (Padang Nyu, Arau Perlis), tenang sikit psl ada bilik memasing.

Nak hilangkan tension masa study? Kalo duk kat Dungun dulu, aku dan kengkawan suka lepak tepi pantai sambil membuat unggun api...hehehe. kadang2 menjerit melawan arus laut china selatan...hehehe. Masa kat Perlis, kami akan berkaraoke di Kedai makan Simpang Felda Chuping. RM1 utk satu lagu. Pernah juga buat giler pergi karaoke di Hotel Putra palace (bayar RM10, nyanyi la banyak mana pun + air coke satu gelas)...hehehe. Dah abis menyanyi memang pueh hati (geng karaoke - Man, Ben dan Bukit...hehehe).

Lagi cerita? Siri ke-3...adios....

Selasa, 27 Oktober 2009

Cerita Pasal Exam (Siri 1)

Persediaan yang rapi sesungguhnya akan membuahkan hasil. Sikap malas dan tidak ambil kisah sesungguhnya selalu menjadi duri dalam daging bagi remaja melayu khususnya golongan pelajar. Sikap "janji pass @ cukup2 mkn dah la" perlulah di kikis dari dalam diri mereka.

Esok pelajar2 UiTM akan mula menduduki peperiksaan akhir untuk semester. Pada ketika ini, mungkin mereka telah merancang strategi yang rapi dan menghafal serta mempraktikkan apa yang telah dipelajari sepanjang satu semester ini. Penghuni kolej Sempana Riau tidak terkecuali. Sejak dari semalam, di bilik study dan bilik2 aku lihat dah ramai buat study group. Ada juga yang suka study bersendirian...hehehe...lebih senang menghafal kut.

Teringat masa aku belajar dulu. Memang waktu dan detik menjelang exam menjadikan aku sangat x tentu arah sehinggakan nak makan pun dah x berselera (kalo paper yang killer la). Study dalam group memang susah nak masuk dalam kepala. Biler study dalam group nier, upacara mkn2 dan mengumpat sudah tentunya menjadi matlamat utama. Tapi biler belajar sensorang, kiter meletakkan diri kita dalam keadaan "stress" baru la ilmu senang masuk. Kalo dedulu, aku suka membuat mind mapping dan nota shorthand (org lain memang susah nak paham, kalo potostat pun). Nota2 yang ditulis di atas kertas A4 yang dilipat kecil2 tersebut biasanya akan aku sediakan lebih awal dan upacara me"memorized"kan dalam otak akan aku lakukan 2 @ 3 hari before final exam paper tersebut.Teori aku, lelaki akan mudah mengingat dalam masa singkat dan dalam keadaan stress (hehehe, dari pemerhatian dan pengalaman aku la).

Jika esok hari merupakan hari exam, biasanya aku akan tido awal (seawal 10 mlm). Pada pukul 3.00 pagi, aku akan bangkit kembali untuk menghafal nota2 tersebut. Ckp pensyarah aku, otak akan lebih segar bila kita study awal2 pagi ni. Aku masih ingat, masa Diploma di UiTM Terengganu dulu, kami suka mengemukakan soalan2 berkaitan subjek pada kwn2 sebilik sebelum tido. Memang stress biler kwn kiter tau jawapannya...hehehe. Tapi benda tuer la selalunya membantu kita untuk mengingati kembali apa yang di baca. Aku juga suka membuat short font dan selalunya akan di hafal seperti membuat ayat2 yang lawak dan mudah untuk aku ingat (biasanya ayat mengutuk kwn2...hehehe).

Bila nak ke tempat exam, pembawaan nota dan menghafal sepanjang perjalanan seperti sudah menjadi kemestian pada pelajar (boleh ingat ker? hehehe). Lagi satu, biasanya akan ada hint @ soalan spot sehari sebelum peperiksaan berlangsung. (mana member2 dapat, aku pun x tau). Kadang2 menjadi, kadang2 x masuk lagi. (memang kena maki la bdk yg bagi soalan spot tersebut...hehehe). Tapi bila yang di spot masuk, bukan main gembira la hati...hehehe

Biler difikirkan memang banyak kisah2 lucu dan sedih berkaitan exam nier, nak tau lagi? tunggu siri 2....adios.....

Isnin, 26 Oktober 2009

Sejadah pun bersolat?

Sapa la rajin membuat benda cenggini?

Senang nyer org melayu diperbodohkan...

Salam

Baru-baru nier sembang ngan Ustaz Azrul dan Ustaz Kamarudin dan isunya tentunya pasal sejadahyang ber "solat" kat Kelantan dan Kedah. Boleh caya ker semua ini? Kata Ustaz perkara tersebut merupakan perkara tahyul sekiranya kita percaya ada perkara @ peristiwa yang berlaku disebabkan sejadah tersebut. Kemungkinan ini merupakan satu perbuatan yang dilakukan segelintir orang untuk menakutkan @ membuat huru hara. Harap-harap benda nier x akan memesongkan akidah kita....Wallahualam.....Korang percaya ke?

Cikgu

Salam

Dah lama x jadi cikgu nier, hampir 1 tahun 3 bulan aku meninggalkan alam pendidikan dan hari ini kenangan tersebut kembali berputik. Cuma kali ini, agak berlainan kerana kesemua anak murid aku adalah pensyarah UiTM Johor..hehehe. Mengajar orang dah besar nier lagi susah sebenarnya. Pendekatan secara lebih bersahaja tentunya memberikan impak yang lebih positif. Berlainan ketika menjadi cikgu kepada budak-budak sekolah, kita terpaksa menyelami potensi dan keinginan mereka. Dengan itu, sesi pembelajaran tentunya menjadi lebih seronok dan menghiburkan.

Apa kelebihan mengajar orang yang dewasa? tentunya mereka lebih senang di ajar dan dapat mengadaptasi apa yang dipelajari dengan lebih berkesan. Mengajar kanak-kanak pula lebih memerlukan kaedah kawalan dan menyelami potensi diri pada setiap diri mereka. Ganjaran tentunya satu hadiah buat mereka yang lebih "advance" berbanding yang lain.

Masa mengajar dulu masa kat sekolah, kaedah pemberian merupakan satu bonus kepada pelajar. Aku suka memberikan ucapan berbaur pujian, wang ringgit bagi yang menunjukkan prestasi yang baik dalam test dan memberikan gula-gula sebagai balasan utk setiap potensi diri yang ditonjolkan. Mungkin aku bukan di lahirkan untuk terus menjadi guru atau pendidik, tetapi kenangan memberikan ilmu kepada mereka yang memerlukan merupakan satu kenangan dalam hidup aku. Mudah-mudahan, ini akan membawa kejayaan kepada mereka...adios....

Ahad, 25 Oktober 2009

Khamis yang "Sibuk"

Rak Fail Berwarna, "Silver Award for IID UiTM Johor

Panel Lawatan AKNC UiTM

Buat kaco di Booth Al-Bakri (lecturer Information Studies) - Gambor hari Rabu

Salam

Apa yang aku buat hari Khamis yang lepas? biarlah gambar yang menceritakan segalanya...adios...

Khamis, 22 Oktober 2009

Bebudak Sempana Riau

Aku nier sempoi @ selamba? hehehe. Begitu la kebanyakkan bebudak SR punya pandangan pasal aku. Nak kata garang. x pernah la plak aku tampo budak sampai bebuih mulut. Nak kata x ambil kisah psl diaorang, selalu jer aku uat spot check bilik diaorang n bagi nasihat. (Tadi baru jer aku sound sorang bdk, tengah duk bertenggek atas balkoni - aku takut beliau terjatuh dan mengalami patah-patah, x consent lagi ke aku?..hehehe).

Tapi biler bab berpakaian, sememangnya aku terlampau sempoi kut. Sapa berani pakai baju Bob Marley pergi opis kalo bukan aku? hehehe (tp lepas opis hours la). Kasut plak akan ku pakai di opis sahaja. Neck tie? tengkuk aku pendek - memang rimas gegiler. Tapi time isnin ngan meeting, aku x pernah miss tau. Gosok baju? tengok la kalo aku rajin...hehehe.

Dan aku tengok bebudak Sempana Riau, memang banyak peel seperti aku (kecuali style artis Hong Kong dan Kumpulan Radja)....dan mereka nier la yang telah merosakkan imej Sempana Riau (yang dianggap otai segala kolej...hehehe)....Hopefully yang jenis lembut2 n nak jadi artis nier sumer dah x duk SR lagi. Aku nak bior bebudak SR sumer otai2 macam aku...otai bukan nak jadi setan tp otai nak jadi budak baik..yang paling penting, ingat ALLAH dan KELUARGA dan belajo rajin2. Nak hint paper exam? mana boleh? berdosa...hehehe.......adios....

X Update....

Ko bz ke skang? Lama x nampok, sibuk ker? Banyak keje ke kat opis? hehehe. Camtuer la biler aku dah lama x update blog @ x kuar minum pagi @x ngulor...hehehe. Dah 2 minggu, aku memang tiap2 hari sibuk gegiler dan kemuncaknya hari ini...memang agak memenatkan bagi orang yang agak sihat macam aku nier. Setiap hari boleh dikatakan schedule aku dipenuhi pelbagai aktiviti, meeting, taklimat, penyerahan kertas soalan, staf nak jumpa, student nak jumper dan macam-macam lagi la. Alhamdullilah, Allah SWT masih mengizinkan aku untuk terus menghirup udara segar sampai sekarang dan dapat melakukan kerja dengan penuh Istiqomah.

Ingat pesan sorang guru aku. "Awak beruntung, hanya perlu memikirkan pelajaran dan fikir macam mana nak cemerlang dalam pelajaran. Kalau nak tau, bila dah bekerja nanti lagi banyak benda nak fikir." Camtuer la lebih kurang. TQ Cikgu Suhaimi. Dan sekarang, betul2 aku tau makna di sebalik kata-kata beliau. Memang banyak pancaroba, onak duri dan dugaan yang mendatang. X sangka, aku masih tabah dan terus mengharungi setiapnya dengan penuh berjaya dan berhemah...hehehe...itu sangkaan aku la.

Teringat plak citer psl kain putih, hhhmmmm....rupanya aku sendiri yang mencoraknya, memang masa kecik-kecik dulu x perasan, dah besar gini baru aku tau....dengan stail dan gaya aku sendiri, bebas? dah itu pilihan aku.....I love indie...............adios.......

Isnin, 19 Oktober 2009

Kisah Duyung yang Hodoh

Boleh caya ker video nier?

video

Lu fikir la sendiri...hehehehe. Aku rasa Duyung nier mesti spesis jantan @ mat rockers....adios...

Jumaat, 16 Oktober 2009

Cerita pasal elektrik....

Budak-budak dah bising, bangunan-bangunan dan jalan dalam UiTM Johor gelap gelita. Semuanya gara-gara blackout. Hampir 2 hari berlaku perkara yang sama. Semalam paling tragis (aku x pasti biler aku tertido atas lantai, nk sejuk punya pasal...hehehe). Nak tido kat hotel x bole plak, maklum la RS....kut2 budak memberok plak semasa ketiadaan RS...hehehe.

Semalam pun kebetulan, jamuan raya HEA diadakan di Pejabat bermula pukul 8 malam...tup-tup letrik xder plak. Dan jamuan tesebut terpaksa dijalankan dalam suasana yang amat romantik + tragis + tak Selesa + berpeluh sakan...hehehe. Majlis dimulakan dengan bacaan tahlil dan doa selamat dan dihadiri hampir semua staff HEA, PM Yusri, Ustaz Azrul dan pengawal dari Unit Keselamatan yang bertugas pada malam tadi.

Selepas itu, aku bergegas ke Dewan Sri Selasih menghadiri Jamuan Perpisahan Ustaz Zaludin yang ditukarkan ke Negeri Sembilan sebagai Pengarah Kampus. Majlis yang dianjurkan oleh PPP, MPP dan JPK Kolej dijalankan dengan penuh meriah dan kelihatan Ustaz Zaludin sangat gembira dan dalam ucapannya banyak memberikan nasihat kepada pelajar-pelajar. Semasa upacara makan-makan, aku bergegas semula ke opis untuk mengemas apa-apa yang patut. Sempat gak la berbungkus untuk budak kolej (walaupun diaorang masih duk dalam kegelapan)...Aku bagi pada Aizat suh distribute pada nasi himpit+lodeh+rendang pd bdk2 kolej.

Pukul berapa ada letrik mlm tadi x tau la, dan pagi nier sepanjang perjalanan ke JB (Taklimat Kemasukan Markah Guna Excel - kul 3 ptg) , aku tidur dalam keta psl ngantuk gegila punyer....adios....

Review Band - Pita Hati

Satu lagi band indie yang membawa lagu-lagu yang sangat catchy. Downloadlah MP3 band ini, memang best.....adios...

Pita Hati - Api.mp3

Pita Hati - Cahaya Dalam Buta.mp3

Pita Hati - Dengarlah Jika Kau Angin.mp3

Selasa, 13 Oktober 2009

Hari Ke-2

Salam,

Hari nier merupakan hari kedua aku di Shah Alam kerana menghadiri mesyuarat bersama Pendaftar UiTM, Dr Zahrah. Aku dan rombongan Johor menginap di Hotel Bluewave. Aku duk satu bilik ngan Epul. Petang tadi abis meeting kul 5 lebih. Dalam kul 6 aku ajak Epul pegi Swimming Pool...hehehehe. Dah lama x berendam. Masa kat situ, berkenalan dengan Mr R, seorang Asst Manager Toyota dari Bangkok. Beliau ke Malaysia selama lebih kurang 2 minggu kerana ada kerja di UMW Toyota. Sembang2 tanya la pasal gaji, nah ko, 70K rupees (lebih kurang 7k)...punya la best. Dia kata kalo duk India memang dah tahap dewa dah tuer...hehehehe. Macam2 gak la kitaorang speaking meeking ngan dia, dari movie Bollywood sampai la citer2 keter.

Kat sini, apa yang aku nak citer sebenarnya jangan la kita sombong sangat. Kalo boleh cari la kawan banyak-banyak......hanya dengan senyuman, pasti terserlah keikhlasan....senyum la dari hati....dunia kan berseri, dan hari ini dah terbukti aku tambah sorang lagi kawan dari India, hopefully bila ku bercuti kat Bangkok nanti, boleh la jumpa dier.....adios.........

Sabtu, 10 Oktober 2009

Ikut Hati

Ikut hati, mahu ku tawan dunia.....
Ikut hati, mahu ku lupakan semua yang berlaku......
Ikut hati, aku nak seperti yang ku impikan selama ini......
Ikut hati, mahu ku jadi yang terbaik.......
Ikut hati, aku nak bahagia seperti mereka.....
Ikut hati, mahu ku jajah daerah ini......
Ikut hati, aku nak jadi baik......
Ikut hati, aku nak sayang smua orang kat dunia ni.....
IKut hati, mahu ku dapatkan apa yang aku belum miliki....
IKut hati, aku mahu ke syurga......
Ikut hati, aku tidak mahu derhaka.....
Ikut hati, badan binasa........

Khamis, 8 Oktober 2009

Sejarah Handphone aku

Al-kisah bermulalah sejarah Handphone yang pernah aku pakai selama ini:

Masa Belajo - Sagem (bantal), Nokia 3210, Alcatel OT?, Nokia 3310, Nokia (kalis air dan habuk-model aku lupa), Nokia 8210, Nokia Daun, Nokia 6600 (sabun), Panasonic (model?-mcm kete F1)

Disebabkan business nasi lemak dan karipap panas aku berkembang pesat, aku pun mendapat keuntungan yang agak berlipat kali ganda dan kemampuan memakai HP terserlah pada ketika itu...hehehehe. Pusing-pusing KL, akhirnya aku sambar 32 sekupang di Pertama kompleks. Masa ketika itu, coverage memang susah kat UiTM Terengganu. Bebudak Kolej Tasik (skang Tenggol) mengclipkan HP di tingkap bilik (kes kecurian memang kuat la)...hehehe

Selepas itu, sebagai kelainan aku angkat HP Alcatel OT (aku dah lupa kod model). HP ini memang kecil dan ada keyboard (senang nak taip msg). pastu beli Nokia 3310 (function byk-tuer pasal aku rembat).

Masa kat Perlis lagi banyak pilihan, (syurga HP tentunya kedai HP kat bandar kangar-memang kelabu mata). Boleh kata, hampir setiap semester (masa dapat duit PTPTN) pasti aku akan rembat HP baru...hehehehe. Kena racun ngan kawan-kawan. Masa kat Perlis, Aku x berapa ligat sangat business cuma kecil-kecilan membaiki komputer dan menjual perkakasan komputer.Seingat aku, last telefon yang aku pakai before nak grad adalah nokia daun dan nokia sabun....hehehehe.

Masa Kerja - Nokia sabun, Nokia daun, Nokia N70, Sony Ericsson K850i, dan terkini Nokia 5800 Xpress music (baru 3 bulan)

Masa kerja, aku dah kurang install macam-macam kat HP. Penggunaan HP lebih kepada keperluan, internet, MMS dan GPS. Dan kini, aku memakai 3 biji HP. Bukan psl kaya, tapi aku sayang nak terminate No tel lama. So, jalan terbaik terpaksa la tambah HP baru...hehehe (jgn x caya - no tel masa diploma aku masih aktif dan digunakan...hehehe). Dan bila nak bangun pagi, ketiga-tiga HP memang aku on alarm dier...hehehehe (satu bunyi alarm, satu lagu RHCP-around the world, satu lagi lagu the killers...hehehe) memang terjaga pagi. Dan yang terkini, Nokia 5800 banyak membantu aku - surf internet, GPS dan MMS. Dan setakat ini, 5800 ini sememangnya yang terbaik pernah aku miliki (selain SO 850i n Sabun(HP yang aku upgrade guna speaker import Thailand-sayang nak jual) nyer yang juga aku pakai skang nier). Target seterusnya? Nokia N97...hehehehe

Begitu la lebih kurang sejarah HP aku, HP nier memang dah jadi satu keperluan kut.....

Reasons Why Nokia 5800 is better than Apple Iphone


I get lots of requests to compare in detail Nokia 5800 with Apple Iphone 3G. Here are some reasons we believe Nokia 5800 is way ahead than Iphone-

1) Size
The iphone is bigger in size and uneasy for one hand grip. Nokia 5800 is designed to fit well into your hands. Being smaller in width, it’s easy to operate single handedly.

Iphone size: 115.5 X 62.1 X 12.3 mm
Nokia 5800 size: 111 X 51.7 X 15.5 mm

2) Weight
Iphone is much bulkier than Nokia 5800. Nokia 5800 is 25g lighter than Iphone in weight.

Iphone: 133g
Nokia 5800: 109g

3) Screen Resolution
The Iphone has 3.5” screen while Nokia 5800 has 3.2” but the resolution of 5800 is far more superior to Iphone.

Resolution:
Iphone: 480 by 320
Nokia 5800: 640 by 360

4) Storage
Iphone comes with two options- 8GB & 16GB internal memory. Nokia has a more flexible option to offer 8GB with micro SD card which is expandable upto 16GB. Nokia owners can expand memory size according to needs which the Iphone guys can’t do.

5) Input Methods
Iphone: Finger only.
Nokia 5800: Finger, stylus, plectrum, handwriting recognition.

6) Features
Apple Iphone has lots of missing features like cut and paste function, saving email attachments, no support for third party headphones, ringtones, applications, many software bugs and other technical glitches. Nokia 5800 Tube has no such issues plus many more amazingfeatures included.

7) Colors
Iphone: Black for 8 & 16 GB, White for 16 GB only.
Nokia 5800: Red, Blue and Black.

8 ) Battery
Nokia 5800 provides upto 35 hrs of music playing time against Apple Iphone which claims just 24 hrs. Overall battery power (talktime/standby) is also about 30% more in Nokia 5800. What more, 5800 has a removable battery which Iphone lacks. Iphone: 5 hrs talk-time, 300 hrs standby, not removable. Nokia 5800: 8.8 hrs talk-time, 406 hrs standby, removable battery.

9) Camera
Iphone: 2 MP, no flash, no zoom, no additional camera.
Nokia 5800: has a 3.2mp camera, 3x digital zoom with Carl Zeiss lens,professional optics, autofocus, zoom, and flash compared to the iphones 2mp cheap optics. A second camera in front is available for video calling/conferencing.

10) Video Calling
Iphone: No Video calling possible in Iphone.
Nokia 5800: Video calling is possible.

11) Video Recording
IPhone: No option for video recording.
Nokia 5800: Video recording is included.

12) FM Radio
Iphone: Not Available
Nokia 5800: Available

13) Bluetooth
Iphone: Bluetooth is available for just handsfree, no file sharing possible.
Nokia 5800: Bluetooth available for handsfree and file sharing is possible. Better audio quality on bluetooth in 5800 with A2DP technology which Iphone lacks. The 5800 supports stereo bluetooth. The iphone does not.

14) GPS
The Nokia 5800 has a GPS receiver with turn by turn directions. The iphone does not have turn by turn.

15) The OS
The 5800 runs symbian s60 which means that you have the ability to install any number of programs on it, such as a different internet browser or multimedia player. Apple does not allow apps in the app store that mimic the official apps. there are internet browsers available for the 5800 that have embedded flash. the safari browser on the iphone is html only.

Almost all the major brands around the world like Samsung, HTC, LG, etc launched their touchscreen smartphones with a hope to beat Apple’s Iphone. No-one came close to Iphone when it comes to looks, style, feel and features.This is the first time a tech giant like Nokia has hit it hard with its first true touchscreen smartphone. Nokia 5800 is a real Iphone killer with way ahead features, perfect looks and great price. Bravo Nokia, Well Done!!

**Aku dah pakai 5800 kaler biru hampir 3 bulan, memang best...hehehehehe, Apa tunggu lagi?

Rabu, 7 Oktober 2009

Sambutan Hari Raya UiTM Johor 2009

Aku, Hj Nasir dan Syam...

Menyambut tetamu luar....

kat stall Bhgn aku, menu : Mee Rebus Johor

Ahli marhaban sempena Raya....hehehehe


Kontrol ensem....

Pagi tadi bermula kul 7.30m pagi dah kena pergi Dewan Sri Temenggung menyiapkan Stall HEA (bhgn lain dah buat malam tadi)...nasib baik ada banner, pelita, ketupat reben dan lampu liplap2..senang la sikit kerje. Menu kat stall bhgn aku adalah mee rebus Johor. Kul 8.30 pg dah ramai tetamu luar datang ke majlis tersebut. Majlis yang bermula kul 9 lebih dimulakan dengan tayangan multimedia ucapan setiap bahagian, pastu ucapan pengarah, seterusnya marhaban dan acara kemuncak tentunya acara makan-makan...hehehehe. Gambar menjadi saksi korang...adios...


Majlis Doa Selamat PPP - Haji Ros Hasri

Birthday Boy...hehehe

Selawat....

Port baik punyer (duk depan blower air cond...)

Malam tadi, lepas Isyak PPP UiTM Johor telah dijemput Haji Ros Hasri untuk menghadiri Majlis Doa Selamat sempena sambutan hari lahir beliau. Majlis dimulakan dengan selawat yang diketuai oleh Ustaz Kamarulzaman dan seterusnya bacaan Doa Selamat. Harapan kami, semoga Haji Ros dipanjangkan umur dan kalau ada rezeki yang lebih jangan dilupa rakan-rakan yang lain terutamanya ketika belanja Roti Nan Cheese atau Nasi Ayam Gemas..hehehehe...adios

Selasa, 6 Oktober 2009

Nape?

Nape orang macam tuer?
Nape aku macam nier?
Nape orang marah?
Nape aku bersabar?
Nape orang bergembira?
Nape aku bersedih?
Nape orang rilex?
Nape aku sibuk buat kejer lagi?
Nape orang dah balik?
Nape aku duk kat pejabat lagi?
Nape kat luar bunyi bising-bising?
Nape kat sini senyap sunyi jer?
Nape aku boring?

Nape? Nape? Nape?

Review Band lagi - Melodi Pagi


Review band Indie diteruskan lagi. Kali ini, band Melodi pagi. Band yang berasal dari Sg.Petani, kedah ini ditubuhkan pada awal tahun 2008 oleh 5 org anak muda yang berbakat besar dalam bidang muzik iaitu WAN sebagai Vokalis, WAFIE sebagai Guitar 1, BENNEY sebagai Guitar 2, HIDAYAT sebagai Bass, dan NAZRIE sebagai Drumer yang mencintai muzik2 di malaya.

Menjadikan band2 dari luar sebagai sumber inspirasi muzik mereka antaranya THE BEATLES,THE CURE,NIRVANA,STROKES,STONE ROSES,BLUR,DAN TRAVIS.Mengikut sejarah awal penubuhan band ni,pada asalnya band ni diberi nama Pagi Band.Tetapi disebabkan ada band dari indonesia yang menggunakan nama band dan gambar mereka ,mereka berpakat untuk menukar nama kepada Melodi Pagi. Demo pertama mereka iaitu ANNE mendapat banyak sambutan dari peminat2 indie dan yang terbaru mereka baru sahaja release lagu SELALU DIHATIKU. Memang gempak habis la lagu baru depa ni.

Download MP3 Here:

Review band - Jendela Biru


Band Jendela Biru telah ditubuhkan pada awal bulan Ogos 2008 oleh 5 orang sahabat iaitu Ah Chong sebagai Vocalist,Aniq sebagai Lead,Ammar sebagai 2nd Guitarist, Azhar sebagai Bassist,dan Hirman sebagai Percussion.Anggota kumpulan ini merupakan anak jati dari brickfields Kuala Lumpur.Nama band jendela biru diberi sebenarnya merupakan idea spontan dari kumpulan ini dan mungkin kerana nama jendela yg classic dan warna biru adalah sebab utama nama band ini diberi.

Mereka membawa muzik yang berentak retro,pop,rock,dan indie pop.Dengar cerita,band ini aktif berjamming dan mereka memasang cita2 ingin menjadi pemuzik terkenal satu hari nanti disebabkan zaman sekarang gelombang muzik indie dah mengusai hampir pelusuk malaysia dan luar negara.Moga2 cita2 band ini akan tercapai!

Download Demo Here:

Jendela Biru - Come To Me.mp3

Jendela Biru - Gadis Mimpiku.mp3

Isnin, 5 Oktober 2009

Jelajah UiTM - Kayuhan Satu Dekad Naib Canselor UiTM

Salah seorang staf aku yang turut serta, Barai (bukan nama sebenar)

Beramah mesra dengan pencetus idea, Khalid

Bergambar kenang-kenangan

Salam...

Lupa nak citer, khamis minggu lepas diadakan pelancaran program Jelajah UiTM - Kayuhan Satu Dekad Naib Canselor UiTM oleh staf dan pelajar UiTM Johor. Majlis yang dirasmikan oleh pengarah UiTM Johor juga diserikan dengan kehadiran ramai staf pentadbiran dan akademik. Semoga program yang direncanakan Khalid dapat dijayakan dengan suksesnyer. Dari call yang aku buat baru nier pada dier dengor kabarnya ramai yang pancit...hehehe...maklum la bukannya professional. Tapi jangan riso, aku tetap doakan kejayaan korang....adios.....

Jumaat, 2 Oktober 2009

Jadual Perancangan

Salam

Hanya tinggal beberapa hari jer lagi sebelum pelajar UiTM menduduki peperiksaan akhir. Untuk semester ini, tiada cuti study week (maklum la dah bagi cuti H1N1). Pelajar yang bijak tentunya sudah membuat persediaan rapi. Kat Kolej Sempana Riau sendiri, telah ramai aku lihat kelibat pelajar membuat study group dan semalam pelajar wing 2 berhampiran rumah RS membuat bacaan Yassin. Sejuk hati aku tengok diaorang berkumpul ramai-ramai macam tuer....berkumpul untuk kebaikan, sejuk jer mata memandang. Kat masjid pun semalam ada bacaan Yassin Perdana yang diadakan oleh JPK Sektor B. Malam nier pun ada lagi bacaan Yassin tersebut. Abis Isyak jer ada ceramah oleh Ustaz Kamarulzaman, tajuk ceramah adalah pelajar bijak. Dalam lawak-lawak pun masih meninggalkan kesan pada pelajar-pelajar.

Bukan pelajar jer yang membuat jadual perancangan. Aku juga telah membuat perancangan untuk 3 bulan dan telah pun diedarkan kepada staf dan koordinator program. Dan tentunya jadual ini banyak membantu agar perancangan peperiksaan akhir dapat dipermudahkan. Boleh dikatakan, aktiviti minggu ke minggu aku tentunya penuh dan ruang untuk aku bernafas agak sukar kecuali malam. Kena beri taklimat, mesyuarat, urusan hal ehwal peperiksaan dan banyak lagi la.

Tapi aku memang jenis kuat semangat.....Ya Allah, permudahkanlah segala urusanku dan jauhkanlah segala bencana yang berkemungkinan menimpaku......Amin.....

Khamis, 1 Oktober 2009

Kad Raya

Banyaknyer la kad nak kena balas....

Salam

Masa menunjukkan pukul 12.00 malam, masih terdengar suara budak2 Sempana Riau bersuka ria dan berkaraoke...hehehehe. Aku tengah duk bilik sambil menulis2 kad untuk diberikan kepada pengirim kad raya sebelum ini. Oleh kerana stok kad raya adalah terhad, aku terpaksa membalas kad-kad mereka dengan kad2 wish for birthday n good luck...hehehehe. Tinggal 3 kad jer lagi...pastu aku nak tido...hahahaha......adios....