Selasa, 3 Februari 2009

Radang Tongsil, sakit wooooooo......hehehe

Bukak mulut....hehehe

Meh, nak check dalam mulut...hehehe

Camnier la agaknya dalam mulut aku......

Assalamualaikum....

Sebanarnyer sejak semalam, aku rasa x selesa yang teramat sangat...nak telan air liur pun sakit. Ini disebabkan oleh tongsil aku yang membengkak @ radang. Kat sini aku nak kongsi ckit pasal benda nier...hari nier dah kurang sakit dah, petang semalam jer rasa macam nak demam sesangat..nak bangun pun x larat...ingatkan kena Chikugunya dah...hehehe...

Apa itu radang tonsil atau tonsillitis?

Tisu limfoid adalah sebahagian daripada sistem kelenjar limfatik diseluruh tubuh dan kawasan usus yang boleh membengkak sekiranya ada jangkitan. Sebagai contoh kelenjar limfatik di leher, boleh membengkak sekiranya terdapat jankitan di dalam mulut misalnya. Pembengkakan ini adalah reaksi kepada jangkitan untuk menghasilkan lebih banyak sel untukmelawan penyakit.

Oleh itu, apabila terdapat jangkitan di dalam tekak, sebagai salah satu sistem limfatik, tonsil ini akan menjadi bengkak dan menjadi radang yang disebut tonsilitis atau radang tonsil.

Apakah penyebab dan gejala radang tonsil?

Tonsilitis boleh disebabkan oleh jangkitan virus ataupun jangkitan bakteria di dalam tekak. Jangkitan bakteria seperti streptococcus boleh menyebabkan tonsil bengkak dan bernanah. Jangkitan virus seperti Epstein Barr Virus, adenovirus atau measles boleh juga menyebabkan pembengkakan tonsil juga.

Antara gejala radang tonsil ialah :-

1. Sakit tekak yang kadang2 teruk

2. Tidak boleh menelan atau sakit apabila menelan

3. Demam yang kadang2 sangat tinggi

4. Sakit kepala dan sakit-sakit badan

5. Suara garau atau hilang suara

6. Kadang-kadang ada bengkak pada leher.

7. Mulut berbau busuk

8. Berdengkur waktu tidur

Tapi lagi baguih kalo tongsil nier dibuang...itulah kata En Halim, MA kat Klinik Penawar, UiTM Johor...tapi aku takut la oprate2 nier....tengok la nanti2.....hehehe....

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

sakit sgt... bl kna nie....... dh 2 hari tp lom pulih.......... dah lah lapo......